tirsdag 19. august 2014

Glinsende sko

Lær som ligger til garving ett halvt år, i en passende blanding av eikebark og vegetabilske oljer, og som er laget av hestelær, får en spesiell fin glans. De skal ikke pusses med vanlig skokrem, og læret blir bare vakrere og vakrere med årene. Siden en hest kun gir lær til ett par med sko, er shell cordovan dyrere enn vanlig lær, og det er også vanskeligere å arbeide med. Det gjør at shell cordovan sko er lite utbredt, og 40- 80 % dyrere enn tilsvarende sko i vanlig lær. Den største produsenten av slike sko er amerikanske Alden, de bruker hestelær garvet hos det Chicagobaserte firmaet Horween. De aller fleste shell cordovansko som man finner i butikken, det vil i praksis si butikker i Jermyn Street i London, og noen i Paris og New York, samt noen arabiske og asiatiske skobutikker, er laget av dette læret. Et lite unntak er læret fra italienske Compipel. Moganofarven fra dette garveriet brukes bl. a av Trickers. Alfred Sargent og Crockett &Jones bruker normalt shell cordovan fra Horween.

Det betyr at jeg har boots i hestelær fra horween, det står forøvrig stemplet på innsiden, siden jeg fikk tak i et par Peal-boots i shell cordovan på høstsalget hos Brooksbrothers. Normalt er sko av denne lærtypen aldri på salg, men sikkert nokså tilfeldig fikk jeg altså en par hestelærsboots til halv pris for noen år siden, de er forøvrig omtalt i denne bloggen for ca 2 år siden.

Jeg liker Trickers for mange ting, bl.a. de litt mer bredere lester enn C & J, men det beste med Trickers er at de har sitt fabrikkutsalg for ukurante modeller på ebay. Når VAT er trukket fra, blir det ca halv pris. For sko som er produsert til en eller annen butikk, eller varehus, og som altså ikke tilhører standardsortimentet. Stor var min glede i vår, da jeg fikk tak i brune chukka boots i mogano nr. 8 farven, og sorte dressboots. Med danitesåler. Kjøper man Alden hestelærsko, får man ikke gummisåle. Alden er såpass konservative at de kun kjører lærsåler. Det er forsåvidt ikke umulig å legge på noen tynne slitesåler i gummi, problemet er at man da må justere høyden på hælen. Enten med lær eller gummi. Sistnevnte må festes skikkelig, og da blir det hele tiden turer til skomakeren.

Diskusjonen om lærsåler eller gummisåler er typisk nok annerles i et tørt klima, eller blant folk som holder til innendørs hele dagen og hos de som holder på med flanering eller turgåing. Personlig mener jeg lærsåler, med både strevet med impregnering av sålen mot fukt, og omsåling, som er dyrt, ikke er tilpasset et moderne liv, med rask og langsom gange i regnvær, på glatt underlag.

Når jeg først er inne på digresjoner, må det nevnes at det eneste stedet man får Trickers i New York, nede i West Village, http://grahamefowler.com/shop/item/mens-cypress-cordovan-derby-brogue/, har et stort utvalg i Trickers i hestelær. Sannsynligvis verdens største. Leffot like ved holder seg med kult rundt egne versjoner av Alden shell Cordovan. Leffot er en av de beste skobutikkene i verden for flotte herresko. Jeg synes slike sko er litt for polerte, derfor liker jeg country brouges fra Trickers. Sko som skal brukes i søle og vann.

Når det er tale om så vakre og kostbare sko som de som er laget av shell cordovan, blir det meningsløst å si at det kun er sorte lave oxford eller derbies som kan brukes til mer formelle anledninger. Både chukkaboots, chelseaboots, og litt høyere boots, må kunne brukes til sort eller mørk dress. Konservative klesbraminer vil sikkert protestere, men i USA er jo cowboyboots ofte brukt til smoking, f.eks. i Texas.

C &J har forøvrig to modeller i shell cordovan som er ytterst praktiske. Nemlig modellen Skye, som er en brogue boots, og en vanlig brogues oxford i mørkebrunt. Begge med danitesåle.

 Trickers dressboots i sort shell cordovan, med danitesåle. Lesten er 2298- som er true to size.
 Trickers chukka, eller polo, i brun, dvs. mogano, danitesåle. Lest 2298.
Peal-boots i hestelær fra Horween, i den mest kjente farven, nr. 8. laget hos C& J . Modellen der heter Harlech.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar