onsdag 5. september 2012

Utendørstøfler i fløyel

Her forleden, mens jeg satt og leste WSJ, iført slårbrok og velvet slippers, skjønte jeg at tøfler slett ikke bare er sko som er behagelige å gå i, og som stengt tatt er det eneste korrekte til private middager. Artikkelen handlet om maktkampen som foregår her i byen, mellom motebraminer fra de ulike leirer. Den yngre garde presser på, og velger seg velvet slippers også ute på byen. Den eldre garde tar opp kampen, og prøver i samme slengen å få alle til å forstå at man må ha sorte sko, type oxford, etter kl. 1800.

Noe er på gang, for en av de større produsentene av velvet slippers, Stubbs& Wootton, melder om en økning i salget på 40 %. Brooks Brothers melder om det samme, og antagelsen er at det er yngre menn som på denne måter markerer en avstand til de eldre menn i sorte shell cordovan fra Alden og søte ryewhiskybaserte drinker.

Kanye West, musikeren som også har en høy profil som moteaktør i USA, har meldt seg på,  og velger seg slippers, både med og uten sokker.

Les mer om velvet slippers-feiden her  http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304791204576401741575390086.html

Er du i London, kan du stikke innom Trickersbutikken i Jermyn Street etter å ha sett litt på dette utvalget http://www.trickers.com/collections/mens/jermyn_street_shop_collection/jermyn_st_slipper/shop_slipper_collection.htm




Slippersfeiden minner forøvrig litt om den tøvete diskusjonen om hva som er passende sko til passende anledninger. Vicoriatidens konvensjoner er ikke nødvendigvis noe å ta hensyn til i dag, men noen vil alltid ta på seg rollen som portvokter for den gode smak.  Røde sko i en begravelse kan sikkert være støtende, men ikke mørkebrune sko. Hvis man fyller sine sko, kan man forøvrig gå i hva som helst.
 Mine velvet slippers, som er utpreget behagelige å gå i
 Slike sko er strengt tatt det mest korrekte man kan iføre seg til en privat middag. Det kan være praktisk å få brodert på sine bokstaver.
 Det er alment antatt at det er et utslag av en calvinistisk tradisjon og tenkemåte at man ikke må gå rundt i silkeforede lærsko som er dekket med fløyel. Det regnes som en svakhet i karakteren til en mann, dersom han ifører seg slike sko.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar