onsdag 10. oktober 2012

Hvor man får kjøpt sobre engelske herresko på manhattan

Som kjent lages det ikke skikkelige randsydde herresko utenfor Northampton i England, hvor man lager Crockett & Jones, Church, Trickers, Barker, Loake etc. Dersom man er i New York, må man derfor velge sine butikker med omhu for ikke å risikere å kjøpe dårligere amerikanske sko, som oftest limt sammen i et lavkostland, selv om Alden ennå lager sine sko i New England.

I denne prisklassen, som lokalt går fra rundt 500 til 800 dollar pr. par, velger man gjerne Crockett & Jones dersom man vil ha de mest elegant skoene, med forholdsvis smale lester, mens man kan gå for Trickers dersom man vil ha en mer rommelig lest. Begge merker har modeller hvor man kan velge bredde på lesten, noe som kan være avgjørende for sinnets og fotens munterhet. Trickers er profilert mot det landlige liv, med lange spaserturer og tweed, mens C&J er mer bysko, tilpasset mørk tress med engelsk snitt. Amerikansk snitt må karakteriseres som rompa foran, dvs. buksene er svært baggy, med folder og legg. Jeg synes ikke amerikansk snitt på dresser er noe å rope hurra for, men det er sikkert en vanesak. Her borte liker man å gå i vide og løse gevanter, som f.eks. joggedress. Man kler seg ofte ned.

Butikkene

Leffot nede i west willage, 10 christopher street må regnes som en av verdens beste herreskobutikker, med engelske sko som church og alfred sargent og edward green, og mange flere franske og italienske langt dyrere sko. Strøket er gammelkoselig og hyggelig og passende for en lunch, og en stopp hos leffot

http://leffot.com/about-leffot/

Graham Fowler er stedet for  å få tak i grove country brogues. Butikken selger også et passende og lite utvalg klær, lett tilpasset modsmote, dvs. vespa og tidlig 60 tall, iblandet teddy boys-stil fra England. Stedet ligger på 138 West 10 street, dvs. like i nærheten av Leffot.
http://grahamefowler.com

I midttown etablerte Crockett & Jones et utsalg i 2010. Her får man stort sett det samme utvalget som i butikken i Jermyn Street, og betjeningen er også faglig på høyde med sine kolleger i jermyn street. Dersom man ønsker å diskutere stell av shell cordovan, stiller gjerne betjeningne opp, siden dette merket er en av de få engelske skoprodusentene som har en linje med hestelærssko. Butikken ligger på 56 street west

http://www.crockettandjones.com/Shop/New-York

Brooksbrothersbutikken på madison og 44 th, har også en egen skobutikk, i første etasje, hvor man kan få engelske peal sko, samt et passende utvalg av Alden sko, i vanlig lær, eller i hestelær.

Går man ut døren, f.eks. etter å ha ekvipert seg med noen klassiske brooksbrothers skjorter, ligger Aldenbutikken på samme siden av madison, og ca 20 meter nedover. Her får man hele utvalget av Alden, som jo er mest interessant for shell cordovan modellene.

De store magasinene som Blomingdale og Berdorf og Barneys, har også en del engelske sko, men her er betjeningen ofte lett nedlatende, eller snobbete uten grunn. Har man med seg sin kone, kan det imidlertid være et passende prosjekt å skysse henne inn på kjoleavdelingen, mens man selv går i skobutikken og får målt opp sin fot. amerikanske størrelser er annerledes enn norske, og varierer også mer i forhold til merkene. Alden er ofte litt store i størrelsen, det gjelder også Trickers.

 Trickers Picadilly, i 1829 serien, med enkel lærsåle, som jeg sørger for å få lagt på en tynn slitesåle i gummi. Modellen er her i semsket brun, men fås også i sort og brun vanlig kalvelær.
 Her ser man tydelig forskjellen på en trickerslest til venstre, modellen henry, bull on boots, og til høyre et par Chrocket & Jones Swansea, som er en pensko som man får med gummisåle tilpasset også et uteliv.

Chrocket & Jones boots, rubber sole, shell cordovan. Slike boots bør mna helst bruke til sin beste dress, de har iallefall ikke noe å gjøre ute i søle og skinn. Men hestelær er faktisk det sterkeste læret man kan få kjøpt.


trykk på bildene for å øke størrelsen på bildet









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar